Марки
 
Beauty Общество
 

Начини за плащане

Станете ни приятел във Facebook

Слънцето и кожата

 Въздействие на UV лъчите върху кожата


Изложени сме на целогодишно въздействие на UVA лъчи. Те проникват през прозорците, облаците, светлите дрехи, както и през фотозащитните продукти с UVB филтри. Проникват дълбоко в дермата, докато над 90% от UVB лъчите се поглъщат от роговия слой на кожата и оказват въздействие основно върху клетките в този слой.
 

 

ВНИМАНИЕ!

Продължителното излагане на слънце без подходяща защита е много вредно, особено за малките деца, тъй като тяхната кожа има по-слаби защитни свойства.  Слънчеви изгаряния, получени в този  период от живота, са основният рисков фактор за развитие на злокачествен меланом, най-опасния вид рак на кожата.

 

 


 Въздействието на UV лъчите може да се прояви дори след кратки, но чести излагания на ултравиолетова радиация. Малки дневни дози от UVA могат да причинят удебеляване на роговия слой и на целия епидермис, както и дегенерация на колагеновите влакна и еластина.

Продължителното излагане на ултравиолетово лъчение предизвиква множество промени в кожата като някои от тях лесно забележими. Кожата става суха, сивкава, появяват се малки бръчици и многобройни дълбоки бразди. Освен това кожата става все по-предразположена към поява на телеангиектазии (разширени капиляри), както и на неравномерна пигментация – тъмни лунички и меланодермии. В кожата, увредена от слънчевата светлина, кръвоносните съдове се разширяват и деформират. Често се появяват подкожни кръвоизливи. Способността на кожата да заздравява при наранявания се влошава. Тя става по-крехка и чувствителна.

Промените в кожата, предизвикани от ултравиолетовото лъчение, могат да се разделят на остри и хронични:

·  Остри: изгаряне, загар, лунички (дребни кафяви петна), бенки, фотодерматози (болести, свързани със свръхчувствителност към светлината)

·  Хронични промени: лентиго (дребни кафяви петна, приличащи на лунички, но с по-отчетливи контури), себорейни брадавици (изпъкнали кожни лезии), фотостареене на кожата, пренеопластични и неопластични промени в резултат на увреждане на ДНК. 

Фотостареене на кожата

Процесът е познат и като външнообусловено или фотообусловено стареене, за разлика от физиологичния процес, свързан с процесите на генетично и хормонално стареене на кожата. Преди се е смятало, че UVB лъчението е основна причина за него, но днес е известно, че както UVA, така и UVB лъчите предизвикват множество дегенеративни промени в кожата, индуцират развитие на рак и имат имуносупресивен ефект, т.е. възпрепятстват синтеза на антитела и имунни клетки. UV радиацията влияе на кожата и косвено, тъй като стимулира синтеза на свободни радикали – силно активни кислородни частици. Те влошават състоянието на кожата и ускоряват нейното стареене, включително и посредством прекомерното активиране на ензими, разрушаващи колагеновите и еластиновите влакна на съединителната тъкан, които отговарят за еластичността и гъвкавостта на кожата.

Трайните последици от действието на UV лъчите се акумулират и стават видими едва след години. С времето кожата задебелява, става грапава, губи своята еластичност, по нея се появяват дълбоки бръчки и гънки, както и хиперпигментация и депигментация. В резултат на това човек изглежда по-стар от действителната си възраст.

Свободни радикали

UV радиацията е основен фактор за образуването на свободни радикали. Свободните радикали са нестабилни кислородни молекули, които имат само един електрон вместо два. Тъй като електроните обикновено създават двойки, молекулата на радикала трябва да търси сред другите молекули другия електрон. Когато втората молекула загуби своя електрон в полза на първата молекула, тя на свой ред трябва да намери друг електрон и така процесът се повтаря. Този процес може да увреди функционирането на клетките и да видоизмени генетичния материал.

Тъй като свободните радикали са силно реактивни молекули, те могат да предизвикат увреждане на клетки и тъкани и да ускорят процеса на стареене. Могат да увредят колагена и еластина на кожата, предизвиквайки появата на бръчки и торбички. Смята се, че те предизвикват ДНК мутации, които могат да доведат до развитие на рак на кожата.

 

ПОПИТАЙТЕ НАШИЯТ ЕКСПЕРТ ЗА ПОДХОДЯЩАТА ЗА ВАС СЛЪНЦЕЗАЩИТА!